Menu

Glutenvrije restaurants en eetcafe's zoeken
Glutenvrij restaurant zoeken

Coeliakie (ofwel: glutenintolerantie of glutenallergie)

Wat is coeliakie (glutenintolerantie / glutenallergie?)
Coeliakie (ofwel een intolerantie tegen gluten) houdt in dat je darmen geen produkten verdragen die tarwe-eiwitten bevatten (tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut). Een glutenvrij dieet moet derhalve geheel vrij zijn van tarwe. Schoon werken en glutenvrije gerechten apart serveren is daarom van cruciaal belang.
Sommige coeliakiepatienten mogen ook geen melkprodukten.

Producten met gluten: brood, crackers, muesli, koek, banket, gebak, griesmeel, couscous, bulgur, seitan, roggemeel, havermout, brinta, gort, grutten, spelt, kamut, mout, snacks (kroketten enz.), gepaneerd vlees, diverse kruidenmengsels, kant-en-klare soep, kant-en-klare sauzen, pasta's en nog een heleboel producten waar men het niet direct van zou verwachten, zoals: snoep, chips, ijs. Het is te veel om hier op te noemen, maar sinds vorig jaar is het verplicht om tarwe te benoemen op het etiket van een product. Een uitgebreide omschrijving van gluten leest u op Wikipedia.

In welke producten zitten geen gluten
Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven op de markt, naast de speciale glutenvrije artikelen. Rijst, teff, mais, cassave, johannesbroodpitmeel, sago, soja, quinoa, tapioca en boekweit bevatten geen gluten.

Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie over glutenintolerantie kunt u zich wenden tot de Nederlandse Coeliakie Vereniging.